Announcement

Collapse
No announcement yet.

Resistente bacterie in Maasstad Ziekenhuis - Opnamestop verpleegafdeling - September 2014

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Resistente bacterie in Maasstad Ziekenhuis - Opnamestop verpleegafdeling - September 2014

    Welke bacterie het is melden ze niet. MRSA, VRE, ...... ? In mei 2012 was er sprake van de VRE-bacterie. De nieuwe transparantie?

    Uit voorzorg contactonderzoek in verband met resistente bacterie

    In september is bij drie patiënten op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis een BRMO (Bijzonder Resistent Micro-organisme) aangetoond. De bacterie kwam aan het licht na het wekelijks standaard onderzoek bij patiënten die lang in het ziekenhuis liggen.

    Het Maasstad Ziekenhuis is sinds 2011 extra alert op resistente bacteriën, daarom nemen wij regelmatig extra kweken bij patiënten en nemen direct indien nodig alle mogelijke maatregelen. Hierbij hoort ook dat patiënten die recent op dezelfde afdeling hebben gelegen, uit voorzorg worden benaderd om mee te werken aan een contactonderzoek. In totaal gaat het om 359 personen.

    De landelijke richtlijn schrijft voor dat patiënten die mogelijk door hun verblijf in het ziekenhuis in aanraking zijn gekomen met een mogelijke bacterie, uit voorzorg benaderd worden voor het afnemen van controlekweken. Dit heet een contactonderzoek. Het contactonderzoek is bedoeld om vast te stellen of de betreffende personen de bacterie bij zich dragen zodat, indien dit aan de orde is, verdere verspreiding voorkomen kan worden. Zij worden gevraagd thuis kweken af te nemen en dit naar het ziekenhuis terug te sturen. Na afname van de kweekserie duurt het ongeveer twee weken voordat de uitslag voor de persoon bekend is. Naar verwachting is over enkele weken de uitslag van het totale onderzoek bekend.

    Opnamestop één verpleegafdeling
    Sinds op 19 september de BRMO is vastgesteld bij drie patiënten zijn er op deze ene verpleegafdeling uit voorzorg geen nieuwe patiënten opgenomen. De sluiting levert geen problemen op voor de opnamecapaciteit van het ziekenhuis. Deze patiënten op de verpleegafdeling worden sinds die tijd volgens de regels van contact isolatie verzorgd. Alle bezoekers van de afdeling moeten extra handhygiëne toepassen bij het betreden van de afdeling en voor het verlaten van de afdeling.

    Deze maatregelen maken deel uit van het protocol dat in ziekenhuizen geldt wanneer een resistente bacterie wordt gevonden.

    Meer: Maasstad Ziekenhuis
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X