Announcement

Collapse
No announcement yet.

Gezondheidsdienst voor Dieren ontvangt veel meldingen van resistente uierontsteking (Klebsiella)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Gezondheidsdienst voor Dieren ontvangt veel meldingen van resistente uierontsteking (Klebsiella)

    Zie ook: 'Antibioticumgebruik in relatie tot uiergezondheid bij melkvee kan minder'

    27/07/2012

    GD ontvangt veel meldingen van Klebsiella-mastitis

    Momenteel komen er bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) veel meldingen binnen over uitbraken van mastitis veroorzaakt door Klebsiella-bacteriën.

    Klebsiella veroorzaakt een hevige en soms dodelijk verlopende uierontsteking, net zoals E. coli. Een temperatuur boven de 20 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid zijn voor Klebsiella-bacteriën ideale omstandigheden om zich razendsnel te vermenigvuldigen. Koeien die besmet zijn met Klebsiella blijven vaak drager en verspreider van de bacterie en kunnen beter worden afgevoerd. De behandelresultaten van Klebsiella-mastitis zijn teleurstellend en niet effectief.

    De belangrijkste maatregel voor melkveebedrijven zit in de preventie. Veehouders doen er verstandig aan 2 keer per dag te controleren of de ligboxen voldoende droog zijn en vrij van mest. Vochtig zaagsel kan de bron zijn van Klebsiella en moet worden verwijderd. Het kan belangrijk zijn om de kwaliteit van het ligboxenstrooisel en de opslag te laten controleren. Elke soort ligboxbedekking, zelfs zand, kan verontreinigd worden met Klebsiella, afkomstig vanuit de mest. Veel mest op de roostervloer, in de afkalfstal en de ziekenboeg kan tevens een bron zijn van Klebsiella.

    Het is verder belangrijk om te zorgen dat de weerstand van de koeien optimaal is. Hittestress moet worden voorkomen. Ook een goede mineralenvoorziening is van belang. Klebsiella bacteriën kunnen ook via de melkmachine worden overgedragen. Het kan nodig zijn om de melkmachine een keer extra te laten controleren door een specialist.

    bron: GD, 20/07/12

    Agri Holland
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Re: Gezondheidsdienst voor Dieren ontvangt veel meldingen van resistente uierontsteking (Klebsiella)

    04/08/2014

    Mastitis door Klebsiella-bacterie is lastig te bestrijden

    De Klebsiella-bacterie geeft ernstige en soms dodelijk verlopende uierontstekingen bij melkkoeien. Besmette koeien zijn slecht te behandelen en blijven verspreider van de bacterie. Preventie is van het grootste belang stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

    De Klebsiella-bacteri?n kunnen zowel een klinische mastitis als een verhoogd celgetal veroorzaken. De klinische verschijnselen zijn vergelijkbaar met een ernstige E.coli-mastitis. De behandelresultaten zijn bijna altijd teleurstellend en als dieren opknappen blijven er vaak Klebsiella-bacteri?n achter in het kwartier, met een chronisch verhoogd celgetal tot gevolg. Deze dieren zijn een risico voor het bedrijf, want ze kunnen gezonde dieren tijdens het melken en via de ligboxen besmetten. Afvoeren van de besmette koe is vaak de enige remedie.

    Meer : Agri Holland

    Gezondheidsdienst voor Dieren
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment

    Working...
    X