Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wat is VRE ?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Wat is VRE ?

  Veelgestelde vragen VRE-bacterie - RIVM

  Veel gestelde vragen over de VRE-bacterie - CW Ziekenhuis  VRE - Vancomycine resistente enterokokken

  In een ziekenhuis komt u in contact met ziekenhuismedewerkers, patiënten en apparatuur. Ook krijgt u te maken met micro-organismen (als bacteriën, virussen, gisten en schimmels) die u of medepatiënten bij zich hebben. Deze micro-organismen veroorzaken soms infecties.

  Om overdracht van deze micro-organismen tussen patiënten tegen te gaan, houden alle ziekenhuismedewerkers zich aan de voorschriften voor algemene hygiëne (onder andere handhygiëne).

  Resistente bacteriën

  Infecties die ontstaan door bacteriën worden behandeld met antibiotica (bijvoorbeeld het antibioticum penicilline). Dit doodt de bacteriën of remmen de groei ervan.

  Ga altijd zorgvuldig met het gebruik van antibioticum om. Het is namelijk heel belangrijk om te voorkomen dat bacteriën ongevoelig (resistent) worden voor een bepaald middel. Het probleem van een resistente bacterie is dat, mocht er onverhoopt een infectie ontstaan, deze bacterie niet meer reageert op de gangbare antibiotica om de infectie te bestrijden.

  Resistente bacteriën dienen daarom snel te worden opgespoord, zodat deze zich niet kunnen verspreiden. Een voorbeeld van resistente bacteriën zijn vancomycine resistente enterokokken (VRE).

  Vancomycine resistente enterokokken

  Enterokokken behoren tot de normale darmbacteriën van gezonde mensen en zijn daar niet gevaarlijk. Door te vaak het antibioticum vancomycine toe te passen, worden enterokokken resistent. Dat wil zeggen dat de bacteriën niet langer op het middel reageren. U merkt er niets van dat u de bacterie bij u draagt. Een VRE geeft meestal geen ziekteverschijnselen. Via laboratoriumonderzoek wordt er speciaal naar gezocht.

  De bacterie wordt vooral overgedragen via handcontact of omgevingscontact (sanitair).

  Er zijn twee soorten VRE:

  VRE die zich verspreiden in het ziekenhuis; zij veroorzaken infecties bij patiënten met een ernstig verstoorde afweer. Dit zijn ziekenhuisbacteriën.

  VRE die voorkomen bij mensen buiten het ziekenhuis en in de veestapel. Deze ‘veestapelbacteriën‘ veroorzaken geen infecties.

  UMC-Utrecht


  Vancomycine resistente enterokokken (VRE) bij mens en dier in Nederland en Europa

  Samenvatting

  Steeds vaker worden enterokokken gevonden als verwekker van nosocomiale infecties. Sinds de melding van vancomycine resistentie bij enterokokken (VRE) is er veel onderzoek verricht naar het resistentiemechanisme, het reservoir en de transmissie van VRE.

  Resistentie kan intrinsiek bepaald zijn of worden overgedragen via een transposon. In Europa vindt verspreiding van VRE waarschijnlijk plaats van dier naar mens. Clustering binnen een ziekenhuis kan optreden na opname van een reeds gekoloniseerde patiënt.

  In de Verenigde Staten komt VRE vooral voor in het ziekenhuis en wordt nosocomiale verspreiding bevorderd door het veelvuldige gebruik van glycopeptiden. Ondanks een lage VRE-prevalentie hebben meerdere academische ziekenhuizen in Europa, inclusief ziekenhuizen in Nederland, enkele malen VRE geïsoleerd. Een nationaal beleid, bedoeld om verdere nosocomiale verspreiding van VRE te voorkomen, zou moeten worden opgesteld.

  Bron: RIVM

  Lees meer (samenvatting voor leken in het Nederlands): Evolutionary Insights into CC17 Enterococcus faecium

  .
  Last edited by Gert van der Hoek; June 21, 2012, 08:55 AM. Reason: "Veel gestelde vragen" toegevoegd.
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Re: Wat is VRE ?

  'VRE-bacterie kan maanden buiten het lichaam overleven'

  woensdag 18 juli 2012

  Dertien ziekenhuizen in Nederland hebben inmiddels de VRE-bacterie als vaste gast en ze komen er niet zomaar vanaf. De bacterie is resistent.

  Het UMC Utrecht houdt de landelijke verspreiding van de bacterie bij. Marc Bonten is hoogleraar Microbiologie aan het UMC.

  geluidsfragment NOS.nl


  De ervaringen in het Slingeland Ziekenhuis, vergezeld van aanbevelingen, te lezen via : In de ban van de VRE-bacterie

  .
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment

  Working...
  X