Announcement

Collapse
No announcement yet.

Opnieuw aanhoudingen in illegale handel antibiotica

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Opnieuw aanhoudingen in illegale handel antibiotica

    Opnieuw aanhoudingen in illegale handel antibiotica

    19 mei 2011 - Functioneel Parket

    De raadkamer van de rechtbank in Groningen heeft gistermiddag een 40-jarige man uit de provincie Overijssel voor 14 dagen in bewaring gesteld. De man wordt gezien als hoofdverdachte in een onderzoek van het Functioneel Parket naar een groep verdachten die zich vermoedelijk in georganiseerd verband bezig houdt met ongecontroleerde handel, aflevering en gebruik van niet-geregistreerde antibiotica in de vleeskuikensector.

    De Inlichtingen en Opsporingsdienst van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hield de man vorige week maandag aan. Vorige week donderdag wees de rechter-commissaris de vordering tot in bewaringstelling af. Het OM is daar met succes tegen in beroep gegaan. Behalve de man is ook nog een 41-jarige vrouw uit provincie Overijssel aangehouden. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de organisatie. Zij is na verhoor heengezonden.


    Risico's volksgezondheid

    Bedrijven kunnen grote winsten behalen door de handel of het gebruik van niet-geregistreerde antibiotica. Het is goedkoper dan geregistreerde antibiotica dus bedrijven kunnen hier een concurrentie- en productievoordeel mee halen. Het eten van vlees van dieren die zijn behandeld met deze middelen kan leiden tot besmetting met bacteri?n die resistent tegen deze middelen zijn geworden. Ongecontroleerde handel, aflevering en gebruik van niet geregistreerde antibiotica maken het moeilijk om mogelijke risico's voor de volksgezondheid in te schatten of te beheersen. Daarom wordt er tegen opgetreden.



    Eerdere aanhoudingen

    De aanhoudingen zijn een vervolg op de actie van 21 maart 2011. Toen doorzocht de nVWA-IOD vijf woningen en zes bedrijven in Noord- en Oost-Nederland. Twee verdachten werden aangehouden en zij werden na verhoor heengezonden. Op 25 maart 2011 is nog een 55-jarige man uit de provincie Groningen aangehouden, die 44 dagen in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Vorige week woensdag is hij vrijgelaten.

    Openbaar Ministerie
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X