Announcement

Collapse
No announcement yet.

Norovirus - Informatie - Richtlijnen preventie - Video

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Norovirus - Informatie - Richtlijnen preventie - Video

  Norovirus

  In deze tijd van het jaar zijn er veel mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen met klachten van braken en diarree. De meeste uitbraken worden veroorzaakt door het norovirus.

  Het norovirus is zeer besmettelijk en kan binnen een instelling leiden tot veel zieke bewoners en personeelsleden.

  GGD Rotterdam Rijnmond heeft onderstaande voorlichtingsfilm gemaakt over een uitbraak van diarree en/of braken binnen een instelling. In deze film ziet u onder andere hoe het norovirus zich verspreidt en welke hygiënemaatregelen u kunt nemen om een snelle verspreiding binnen uw instelling te voorkomen. U kunt de film gebruiken ter voorbereiding op een mogelijke uitbraak of op het moment dat er een uitbraak van diarree en/of braken is. De film kan gebruikt worden als aanvulling op bestaande richtlijnen. De film duurt zeven minuten.

  Meer informatie over het norovirus. Ook bij het RIVM is veel informatie over het norovirus te vinden.

  Hygiënerichtlijnen norovirus voor verpleeg- en verzorgingshuizen

  Hygiënerichtlijnen norovirus voor kindercentra

  Link naar video

  GGD Hollands Noorden

  Norovirus

  Norovirussen zijn kleine, zeer besmettelijke virussen die "buikgriep" veroorzaken (een ontsteking van het maagdarmkanaal). Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.

  Is buikgriep hetzelfde als griep?

  Nee, buikgriep en griep zijn totaal verschillende ziektes. De "gewone"griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Buikgriep wordt veroorzaakt door norovirussen. De griepprik geeft bescherming tegen influenzavirus, niet tegen norovirus en dus ook niet tegen buikgriep.

  Wat zijn de symptomen van een norovirusinfectie?

  Dat zijn braken en diarree. Meestal begint het tussen 15 en 48 uur nadat iemand het virus binnenkrijgt. Het braken is vaak heftig, en kan heel plotseling optreden. Deze vorm van braken wordt ook wel projectielbraken genoemd. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor. De symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na 1-4 dagen. Bij jonge kinderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten aanzienlijk langer duren.

  Kan buikgriep door norovirus gevaarlijk zijn?

  Dat is zeldzaam. Verreweg de meeste mensen zijn na 1 of 2 dagen ziekte weer op de been. In uitzonderlijke gevallen kunnen mensen uitdrogen, en als dat niet wordt onderkend zelfs overlijden. De gevallen die bekend zijn waren allemaal ouderen, die vaak al diverse andere gezondheidsklachten hadden. Bij mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen in zeldzame gevallen langdurige klachten optreden.

  Wat moet ik doen als ik buikgriep heb?

  Er is geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep. Het belangrijkste is dat u voldoende vocht binnen krijgt. Bij twijfel kunt u het beste de huisarts raadplegen. Verder is het belangrijk dat iemand met buikgriep beseft dat hij of zij deze ziekte gemakkelijk kan overbrengen op anderen in de dagelijkse omgang of bij het klaarmaken van bijvoorbeeld een belegde boterham. Heel goed handen wassen dus! In huishoudens met zieken is het belangrijk om regelmatig het toilet schoon te maken en daarbij chloor te gebruiken. Vergeet ook de spoelknop en de deurknop niet!

  Is het norovirus erg besmettelijk?

  Ja, norovirus is erg besmettelijk, het wordt overgedragen via de fecaal-orale route: dat wil zeggen dat de diarree en het braaksel de besmettelijke virusdeeltjes bevatten. Het norovirus wordt dan ook onder meer overgebracht via handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Als de besmette persoon een voedsel klaarmaakt kan het virus ook in het eten terecht komen en zo weer nieuwe personen infecteren. Daarnaast komen veel virussen in het riool terecht komen. Aangezien het virus behoorlijk stabiel is kunnen bijvoorbeeld oesters en mosselen die in verontreinigd water zijn gekweekt ook norovirus bevatten.

  Wanneer komen norovirusinfecties in het nieuws?

  Norovirusinfecties komen vooral in het nieuws als ze bij groepen mensen voorkomen. Vooral in verzorgingshuizen, verpleeghuizen en kinderdagverblijven komen geregeld epidemieën voor waarbij het geen uitzondering is dat de helft van de ouderen of kinderen en de helft van het personeel tegelijkertijd ziek is. Ook op cruiseschepen wordt de reis nogal eens verstoord door norovirussen.

  Wat te doen indien er zich binnen de instelling waar ik werk een groot aantal zieke bewoners en/of medewerkers zijn?

  Mocht er zich binnen uw instelling een uitbraak of ongewoon aantal zieken voordoen, meld dit dan conform de meldingplicht vanuit de Wet Publieke Gezondheid (artikel 26 meldingen instellingen) bij de GGD. Samen kijken we dan welke acties voor uw instelling van toepassing zijn.
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X