Announcement

Collapse
No announcement yet.

De bof verspreidt zich over heel Belgi?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • De bof verspreidt zich over heel Belgi?

    Zie ook: Bofepidemie in Nederland

    Uitbraak van besmettelijke bof aan Gentse universiteit

    Bewerkt door: Karen Van Eyken − 13/04/12

    Aan de Gentse universiteit zijn er tientallen studenten die de voorbije weken besmet geraakt zijn met het bofvirus. Het virus circuleert onder jongvolwassenen in het Gentse en vooral bij studenten aan de medische faculteit van de UGent, zegt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

    Het aantal personen dat besmet geraakt is met het bofvirus dat circuleert in Gent wordt momenteel geschat tussen de 70 à 100. Ook jongeren die al gevaccineerd waren, zijn besmet geraakt. De universiteit heeft zijn studenten alvast verwittigd en uitgelegd wat ze kunnen doen om besmetting te voorkomen of te beperken: voldoende de handen wassen, hoesthygiëne, thuis blijven als men ziek is, een inhaalvaccin voor wie in het verleden nog niet volledig (2 dosissen) gevaccineerd werd."

    Het agentschap heeft aan de artsen in de regio Gent gevraagd om gevallen van bof te melden, wat normaal niet verplicht is voor de ziekte. "Momenteel schatten we dat er tussen de 70 à 100 personen besmet geraakt zijn. Door de artsen te laten melden hopen we beter zicht te krijgen op de omvang van de uitbraak", zegt dokter Geert Top. De besmettingen situeren zich vooral bij studenten aan de medische faculteit, maar ook buiten de universiteit zijn al besmettingen vastgesteld.

    Het aantal besmettingen kan nog oplopen, want vele studenten zijn thuis in de paasvakantie. "De universiteit heeft de studenten gecontacteerd en gevraagd om thuis te blijven als men ziek is. Wie in het verleden nog niet gevaccineerd werd met twee dosissen, wordt gevraagd een inhaalvaccin te nemen. Er zijn ook gevaccineerde personen besmet geraakt." Mogelijke verklaringen zijn onvoldoende vaccinatie bij een lokale doelgroep, een afnemende werking van het vaccin na verloop van jaren of variaties in het virus dat bof veroorzaakt, aldus het Agentschap Zorg en Gezondheid.

    Studenten die geveld zijn door het virus hebben de Facebook-groep "Ook ik werd slachtoffer van de bof-epidemie" opgericht. De groep telt momenteel 64 leden.

    de Morgen
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Bof verspreidt zich over Vlaanderen

    Bof verspreidt zich over Vlaanderen

    Virus in opmars

    ARTIKEL | 27 APRIL, 2012

    De recente uitbraak van het bofvirus is niet langer beperkt tot Gent. Ook in de steden Antwerpen, Brugge, Leuven en Brussel zijn de afgelopen dagen gevallen opgedoken. Het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid schat het aantal besmettingen ondertussen boven de 200, vooral onder studenten.

    Het bofvirus leek zo goed als verdwenen in West-Europa, maar is de voorbije jaren aan een kleine opmars bezig. ‘In Nederland duikt het virus al enkele jaren terug op, en vorig jaar raakten ook in de Antwerpse Kempen enkele tientallen mensen besmet’, zegt epidemioloog Koen Van Herck van de Universiteit Gent. ‘Het is een meevaller dat de bof net voor de paasvakantie opdook. Het virus kreeg daardoor minder kans om zich onder nog meer studenten te verspreiden. De universiteit vroeg besmette studenten ook om na de paasvakantie thuis te blijven.’

    Tachtig procent van de Vlaamse kinderen is tegen het bofvirus gevaccineerd. Toch is de bof nu ook bij een aantal gevaccineerde patiënten vastgesteld. Mogelijk is het virus gemuteerd, of biedt het vaccin onvoldoende bescherming. Dat gaat Koen Van Herck nu samen met enkele colleg's onderzoeken. ‘Nu al besluiten trekken is te voorbarig. We beschikken nog over te weinig gegevens over wie het virus op welke manier heeft opgelopen. Zo is er nog geen verband aangetoond tussen de huidige Vlaamse uitbraak en die in Nederland, en zoeken we nog bevestiging over de exacte virusstam die bij ons circuleert.’

    De Universiteit Gent werkt alvast mee aan de inzameling van de gegevens, en roept besmette studenten op om met professor Van Herck contact op te nemen. Binnenkort volgt ook nog een internetbevraging van zieke en niet-zieke studenten om de verspreiding van de epidemie te onderzoeken. ‘In Nederland is dit al vrij goed gedocumenteerd. Daar verloopt een bofepidemie meestal in een golvend patroon. Meer en meer mensen raken besmet, maar op een gegeven moment zijn de vatbaren op, en dooft de epidemie uit. Onder andere dankzij de hoge vaccinatiegraad in België verwachten we hier een gelijkaardig patroon.’

    Bof is een virusinfectie en dus hebben antibiotica geen zin. De beste techniek om een epidemie in te dijken, is patiënten vragen om binnen te blijven, zodat ze geen nieuwe besmettingen veroorzaken. De meest voorkomende symptoom van bof zijn pijnlijke, dikke wangen, als gevolg van ontstoken speekselklieren. Vooral voor jongens kan het virus gevaarlijk zijn. In 15 tot 20 procent van de gevallen gaat bof gepaard met een ontsteking van de teelbal met zich mee, wat tot onvruchtbaarheid kan leiden. (kv)

    EOS Wetenschap
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #3
      Re: Bof verspreidt zich over Vlaanderen

      Bof is officieel epidemie

      dinsdag 05 juni 2012

      Met meer dan 350 gevallen in Vlaanderen is de kinderziekte bof, ook wel dikoor genoemd, nu officieel een epidemie. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

      De bof brak begin maart uit onder de studenten aan de Universiteit Gent. De ziekte verspreidt zich sneller dan verwacht. ‘Waarschijnlijk zijn er nog veel meer gevallen, omdat de ziekte niet gemeld moet worden', zegt Pierre Van Damme, hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit Antwerpen.

      De symptomen van de bof zijn koorts en een grieperig gevoel. Vooral jongvolwassenen dragen het virus over. Met de examens voor de deur komt de epidemie voor velen wel heel ongelegen. ‘Het is vervelend', zegt Van Damme. ‘Maar het is ook een goede zaak. Tijdens de examens, ver weg van aula's en cantussen, worden diegenen die besmet zijn uit elkaar getrokken.'

      Voor vijftigplussers is er geen besmettingsgevaar.

      de Standaard

      Bof-uitbraak in Oost-Vlaanderen komt van “Groningse variant”

      04-06-2012

      Sinds het begin van de bofuitbraak in maart kreeg het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid meer dan 350 gevallen van bof gemeld. Het werkelijke aantal bofbesmettingen ligt ongetwijfeld hoger. Bof is immers geen meldingsplichtige ziekte en dus worden zeker niet alle gevallen gemeld.

      De grote meerderheid van de meldingen kwam uit Oost-Vlaanderen, met de universiteit en hogescholen van Gent als kern. Meestal ging het om jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar.

      Uit analyse van speekselstalen door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) blijkt het om de bof van het “genotype G5” te gaan, een gekende variant die de voorbije jaren ook in Nederland is opgedoken.

      Bevraging van de besmette jongvolwassenen leert dat de meerderheid volledig gevaccineerd was. Dat bevestigt eerdere vaststellingen dat de vaccinatie tegen bof bij 5 à 7 % van de gevaccineerden geen bescherming of geen bescherming op lange termijn biedt. Toch blijft inzetten op een hogere vaccinatiegraad de beste maatregel om zulke uitbraken te voorkomen.

      Lees meer: Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #4
        Re: Bof verspreidt zich over heel Belgi?

        De bof verspreidt zich over heel Belgi?

        vrijdag 28 december 2012

        De epidemie van de infectieziekte bof, of dikoor, is nog niet over haar hoogtepunt. In november werd een nieuwe piek bereikt van 343 gevallen. Dat bericht De Standaard. De ziekte komt nu in het hele land voor.

        Bof dook in 2011 weer op in Belgi?, maar kende vooral in 2012 een doorbraak. Een paar weken voor de paasvakantie brak de ziekte uit onder studenten. In juni was er een piek van 400 gevallen in Vlaanderen. En nu, met de 343 gevallen van november erbij, staat de teller op 1.974 in Vlaanderen.

        "Je mag verwachten dat de cijfers voor december in dezelfde lijn zullen liggen, want zo'n epidemie gaat niet ineens liggen", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

        Volgens het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid, dat gegevens bijhoudt voor het hele land, komen de meldingen van overal.

        "Begin dit jaar concentreerde het zich in Vlaamse studentensteden. Nu krijgen we ook meldingen uit Luik en Luxemburg."

        Knack.be
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment

        Working...
        X