Announcement

Collapse
No announcement yet.

Risicokaarten voor vogelgriep op basis van satellietbeelden - Europa

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Risicokaarten voor vogelgriep op basis van satellietbeelden - Europa

    Update: link naar online proefschrift (Engels)

    SATELLIETBEELDEN TEGEN VOGELGRIEP

    woensdag 15 juni 2011



    Niet alleen pluimvee, maar ook wilde watervogels spelen een belangrijke rol bij de verspreiding van de vogelgriepvariant H5N1. Met behulp van satellietdata is het mogelijk om risicokaarten op te stellen voor verspreiding van het virus door wilde watervogels. Dat blijkt uit onderzoek van Yali Si. Ze promoveert op 16 juni aan de faculteit ITC van de Universiteit Twente.

    Sinds 2003 is er een wereldwijde uitbraak van de gevaarlijke vogelgriepvariant H5N1. Bij de verspreiding wordt voornamelijk gefocust op overdracht van het virus door pluimvee. Uit onderzoek van Yali Si komt echter naar voren dat verspreiding via wilde watervogels ook een zeer belangrijke rol speelt. In haar onderzoek vond ze een sterke correlatie tussen het uitbreken van het virus en de migratiepatronen van trekkende watervogels, niet alleen over korte, maar ook over lange afstanden.

    SATELLIETBEELDEN
    Om te kunnen anticiperen op toekomstige uitbraken, is het van belang om specifiek te kunnen voorspellen wat de plaatsen zijn waar wilde watervogels waarschijnlijk neer zullen strijken. Momenteel is slechts zeer globaal bekend hoe de watervogels trekken. Yali Si onderzocht daarom met behulp van veldproeven en satellietbeelden op welke graslanden wilde watervogels zich eerder zullen voeden. Uit haar onderzoek komt naar voren dat de kwaliteit van de graslanden voor een belangrijk deel bepalend is voor de kans dat de wilde watervogels er neer zullen strijken. Zo dient het gras niet te lang en niet te oud te zijn, omdat dit het grazen bemoeilijkt en het de relatieve hoeveelheid stikstof doet afnemen.

    Lees meer -UTwente
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X