Announcement

Collapse
No announcement yet.

Vogelgriep in Kootwijkerbroek - H7N7 - Milde variant - Mei 2011

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Vogelgriep in Kootwijkerbroek - H7N7 - Milde variant - Mei 2011

  Bevestiging van het Ministerie is binnen: het gaat om de milde (laag pathogene) H7 variant van vogelgriep in Kootwijkerbroek

  Omroepgelderland


  Vogelgriep in Kootwijkerbroek is milde variant

  Nieuwsbericht | 13-05-2011

  In Kootwijkerbroek (Gelderland) is een biologisch pluimveebedrijf met 8.800 legkippen geruimd vanwege vogelgriep. Het gaat om een milde (laagpathogene) variant van het type H7. Dat is op vrijdag 13 mei vastgesteld.

  Omdat een laagpathogene H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant), moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit heeft op donderdag de ruiming uitgevoerd. Die is op vrijdag afgerond.

  Vanaf donderdag 12 mei, 17.30 uur geldt er in een zone van drie kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen de zone van drie kilometer zitten bijna 60 andere pluimveebedrijven.

  De besmetting komt hoogstwaarschijnlijk van wilde vogels die het virus met hun ontlasting uitscheiden.

  Min van Economische Zaken en Landbouw


  Algemene informatie over vogelgriep/vogelpest :

  Wikipedia

  Rijksoverheid.nl

  CVI

  Het verschil tussen laag pathogeen en hoog pathogeen wordt op verschillende manieren uitgelegd.
  Voor zover ik het begrijp is het belangrijkste verschil: de virulentie ofwel de ernst/agressiviteit van het virus.
  Van hoog pathogeen wordt je zieker, dan van laag pathogeen.

  Bij hoog pathogene vogelgriep/vogelpest gaan veel dieren dood, tot 90% van de koppel.
  Beide varianten zijn zeer besmettelijk, alleen de gevolgen voor de kippen en andere vogels zijn verschillend.
  Wilde vogels (eenden zijn berucht) kunnen verschillende varianten van H5 of H7 virus bij zich dragen, zonder dat
  ze ziek worden. Via vogelpoep kunnen andere vogels worden besmet.

  Om het moeilijker te maken: laag pathogeen kan zich ontwikkelen tot hoog pathogeen. Bij wijze van spreken kan
  het virus laag pathogeen de kippenstal binnenkomen en hoog pathogeen de stal weer verlaten.
  Voorbeeld uit Italië (H7N1 uitbraak) : http://www.flutrackers.com/forum/sho...47&postcount=8

  Literatuur:

  http://www.virologyj.com/content/6/1/76

  http://www.cfsph.iastate.edu/Factshe..._influenza.pdf

  http://www.usda.gov/wps/portal/usda/...06/08/0296.xml


  De biologische veehouderij is kwetsbaarder voor ziekten als vogelgriep dan de intensieve veehouderij, maar de diepere oorzaak van het ontstaan van deze virussen is de intensieve veehouderij.

  Michael Greger heeft dat zeer overtuigend - onderbouwd met veel verwijzingen naar onderzoek - opgeschreven in zijn bekend online boek: "Bird Flu - A virus of our own hatching". In dat boek is o.a. ook meer te lezen over het proces van een mogelijke evolutie van een mild virus naar een virulent virus.

  Het boek is gratis online beschikbaar.  Citaat van de CVI-website (Centraal Veterinair Instituut) :

  Voor Nederland blijft het optreden van infecties met LPAI en HPAI een voortdurende en onvoorspelbare bedreiging. Bij de introductie van AI (Avaire Influenza,ed) vormt vooral pluimvee dat buiten wordt gehouden een belangrijk risico omdat deze dieren in direct contact kunnen komen met mogelijk besmette wilde (water)vogels. Aangezien steeds meer pluimvee buiten wordt gehouden, zal het risico op een introductie van AI in Nederland toenemen. Daarnaast vormt de (illegale) import van siervogels een belangrijk risico. De kans dat vogelpest via de import van pluimvee, broedeieren en pluimveeproducten wordt geïntroduceerd is vermoedelijk klein.
  Net als onlangs in Zeeland, lijkt het te gaan het in Kootwijkerbroek om een bedrijf waar de kippen buiten lopen: op een biologisch pluimveebedrijf hebben kippen vrije uitloop. Buiten zijn ze kwetsbaarder voor besmetting met vogelgriep door wilde vogels. Het ministerie gaat uit van een laag pathogene variant. De definitieve bevestiging volgt op vrijdag 13 mei tussen 13.00 en 14.00 uur.

  Van de website Ministerie van Economische Zaken:

  Vogelgriep in Kootwijkerbroek

  Nieuwsbericht | 12-05-2011  In Kootwijkerbroek (Gelderland) is bij een biologisch pluimveebedrijf met 8.800 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Het gaat om een H7 variant.

  Of het om een hoog- of een laagpathogene H7 variant gaat, is vrijdag 13 mei bekend. Alle 8.800 kippen op het bedrijf worden, conform de regelgeving van de Europese Unie, geruimd. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) voert die ruiming op donderdagmiddag 12 mei uit.

  Vanaf 12 mei 2011, 17.30 uur geldt er in een zone van drie kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen de zone van drie kilometer zitten bijna 60 andere pluimveebedrijven. De nVWA screent al die bedrijven op verschijnselen van AI.

  De komende periode geldt voor die bedrijven ook een afschermplicht; dat betekent dat alle pluimvee op die bedrijven binnen gehouden moet worden. Deze verplichting geldt alleen voor de commerciele pluimveehouders.

  Kaartje:


  Link naar groot formaat kaart: http://www.rijksoverheid.nl/bestande...ijkerbroek.pdf

  .

  Informatie over een recente vergelijkbare uitbraak in Zeeland is hier te vinden: http://www.flutrackers.com/forum/sho...d.php?t=165039

  U vindt daar ook een link naar een presentatie over de uitbraak.


  Link naar video NOS

  Link naar video Omroep Gelderland

  Kootwijkerbroek aangeslagen door de vogelgriep

  13-05-2011

  KOOTWIJKERBROEK – De schrik slaat Kootwijkerbroek om het hart. Tien jaar na de MKZ wordt het dorp getroffen door vogelgriep. „Ik kan het nog niet bevatten.”

  Een fraaie voorjaarszon werpt z’n stralen over Kootwijkerbroek. Een paar zwarte en bruine kippen scharrelen aan de Wesselseweg. Ogenschijnlijk niets aan de hand.

  Alarmerende borden ”vervoersverbod” spreken een andere taal. Wim Mulder (44) zit aangeslagen aan de keukentafel. In zijn kippenschuur zijn donderdagavond 8800 legkippen geruimd. „Ik ben erg geschrokken.” Mannen in witte pakken ontsmetten zijn kippenschuur.

  De uitbraak overvalt Mulder volledig. Sinds een maand houdt hij legkippen. De Kootwijkerbroeker had al kalveren en varkens. „Die verzorgde ik ’s morgens en ’s avonds, overdag had ik een bijbaan.” De varkens zijn de deur uitgedaan, het bijbaantje is opgezegd om kippen te kunnen houden.

  De eerste verdenking ontstaat woensdagavond. „De kippen waren wat ziekig. Niet ernstig, maar de voeropname was wat minder. Niks bijzonders op zich”, vertelt Mulder.

  Lees het hele artikel in het Reformatorisch Dagblad
  .
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

 • #2
  Re: Vogelgriep in Kootwijkerbroek - H7 - Milde variant

  Als je paarden hebt, of schapen, geiten, koeien of varkens én je hebt een paar kippen lopen: zoogdieren mogen niet vervoerd worden als je in de 3-km zone zit bij Kootwijkerbroek.


  Koeien op stal door vogelgriep

  13 mei 2011

  De uitbraak van vogelgriep heeft ook gevolgen voor melkveebedrijven. Op gemengde bedrijven is mestuitrijden, ver- en afvoer van vee verboden. Koeien mogen zelfs niet lopend de weg oversteken.

  De staatssecretaris van het ministerie van ELI heeft een beperkingsgebied ingesteld met een straal van 3 kilometer rondom het met vogelgriep (AI) besmette bedrijf in Kootwijkerbroek. Dit heeft ook gevolgen voor andere diersoorten (runderen, schapen, geiten, varkens en paarden), voor zover deze zich op een bedrijf bevinden waar ook gevogelte wordt gehouden.

  Vervoer van mest
  In het 3 kilometergebied is aan- en afvoer en aanwenden van mest van alle diersoorten verboden. Dit is alleen het geval als de mest afkomstig is van een bedrijf waar gevogelte, met uitzondering van hobbypluimvee of duiven, worden gehouden.

  Vervoer van dieren
  Alle vervoer van de overige diersoorten (alle zoogdieren) van of naar een bedrijf waar gevogelte, met uitzondering van hobbypluimvee of duiven, worden gehouden is ook verboden. Daaronder valt ook verplaatsing over de openbare weg zonder vervoermiddel.

  DeBoerderij
  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  Comment


  • #3
   Re: Vogelgriep in Kootwijkerbroek - H7 - Milde variant

   De OIE is de Wereldorganisatie voor Diergezondheid, de tegenhanger van de WHO, maar dan voor dieren. De OIE publiceert o.a. uitbraken van een aantal dierziektes, zoals Vogelgriep, maar ook Mond- en Klauwzeer, Hondsdolheid enz.
   [Source: OIE, full page: (LINK). Extract, edited.]

   Low pathogenic avian influenza (poultry), Netherlands


   Information received on 13/05/2011 from Dr Christianne Bruschke, Chief Veterinary Officer , Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality, Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality, The Hague, Netherlands
   • Summary
    • Report type Immediate notification
    • Start date 11/05/2011
    • Date of first confirmation of the event 12/05/2011
    • Report date 13/05/2011
    • Date submitted to OIE 13/05/2011
    • Reason for notification Reoccurrence of a listed disease
    • Date of previous occurrence 25/03/2011
    • Manifestation of disease Clinical disease
    • Causal agent Low pathogenic avian influenza virus
    • Serotype Pending
    • Nature of diagnosis Laboratory (advanced)
    • This event pertains to a defined zone within the country
   • New outbreaks
    • Outbreak 1 (AI 2011-2) - Kootwijkerbroek, GELDERLAND
     • Date of start of the outbreak 11/05/2011
     • Outbreak status Continuing (or date resolved not provided)
     • Epidemiological unit Farm
     • Affected animals: Species – Susceptible – Cases – Deaths – Destroyed – Slaughtered
      • Birds – 8800 – 12 – 0 – 8788 – 0
      • Affected Population Free range laying hens
   • Summary of outbreaks
    • Total outbreaks: 1
    • Outbreak statistics: Species - Apparent morbidity rate - Apparent mortality rate - Apparent case fatality rate - Proportion susceptible animals lost*
     • Birds - 0.14% - 0.00% - 0.00% - 99.86%
     • * Removed from the susceptible population through death, destruction and/or slaughter
   • Epidemiology
    • Source of the outbreak(s) or origin of infection
     • Unknown or inconclusive
   • Epidemiological comments
    • Screening of all poultry in 3 km zone. Serotype is H7.
    • Note by the OIE Animal Health Information Department: H5 and H7 avian influenza in its low pathogenic form in poultry is a notifiable disease as per Chapter 10.4. on avian influenza of the Terrestrial Animal Health Code (2010).
   • Control measures
    • Measures applied
     • Stamping out
     • Movement control inside the country
     • Screening
     • Zoning
     • Vaccination prohibited
     • No treatment of affected animals
    • Measures to be applied
     • No other measures
   • Diagnostic test results
    • Laboratory name and type Central Veterinary Institute, Lelystad (National laboratory)
     • Tests and results: Species – Test - Test date – Result
      • Birds - polymerase chain reaction (PCR) - 12/05/2011 – Positive
   • Future Reporting
    • The event is continuing. Weekly follow-up reports will be submitted.
   (…)
   -
   --------


   See also on the same issue: http://www.flutrackers.com/forum/sho...wpost&t=167743

   thanks to Ironorehopper
   ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
   Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

   ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

   Comment


   • #4
    Re: Vogelgriep in Kootwijkerbroek - H7 - Milde variant

    Stukje uit het eerste bericht van dit "draadje":

    Citaat van de CVI-website (Centraal Veterinair Instituut) :

    Voor Nederland blijft het optreden van infecties met LPAI en HPAI een voortdurende en onvoorspelbare bedreiging. Bij de introductie van AI (Avaire Influenza,ed) vormt vooral pluimvee dat buiten wordt gehouden een belangrijk risico omdat deze dieren in direct contact kunnen komen met mogelijk besmette wilde (water)vogels. Aangezien steeds meer pluimvee buiten wordt gehouden, zal het risico op een introductie van AI in Nederland toenemen.
    Nu dit bericht:


    ONDERZOEK VOGELGRIEP EN VRIJE UITLOOPKIP

    DEN HAAG - Het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie start een onderzoek naar het mogelijke verband tussen vogelgriep en het vrije uitlopen van kippen.

    Aanleiding voor het onderzoek is de jongste uitbraak van het vogelgriepvirus op een bedrijf met vrije uitloopkippen in Kootwijkerbroek.

    De kippen op het bedrijf liepen buiten en zijn vermoedelijk besmet geraakt door in aanraking te komen met de poep van overvliegende vogels. Alle 8800 kippen werden geruimd.

    OmroepGelderland

    Ook in Zeeland ging het bij de recente uitbraak van H7 vogelgriep om vrije uitloopkippen.

    Een optie is om deze kippen in te enten, maar dan willen o.a. de Duitsers deze kippen en/of de eieren ervan niet meer hebben.

    Een andere optie is om de kippen onder een afdak te houden; dat kost wel weer een hoop geld.

    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #5
     Re: Vogelgriep in Kootwijkerbroek - H7 - Milde variant

     Maandag, 16 mei 2011

     VOGELGRIEP: WOENSDAG DUIDELIJKHEID     KOOTWIJKERBROEK - In Kootwijkerbroek zijn maandag de laatste metingen verricht rond het pluimveebedrijf waar vorige week vogelgriep is vastgesteld. De resultaten worden woensdag bekendgemaakt.

     De voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders rekent op een positief resultaat, omdat de dieren op de omliggende bedrijven geen verschijnselen van de ziekte vertonen.

     OmroepGelderland - video
     ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
     Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

     ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

     Comment


     • #6
      Re: Vogelgriep in Kootwijkerbroek - H7 - Milde variant

      Alle vogelgriepmonsters negatief


      Den Haag - Alle monsters van de 62 bedrijven rondom het met vogelgriep besmette bedrijf in Kootwijkerbroek zijn negatief.

      AGD


      VOGELGRIEP MAAR OP ÉÉN BEDRIJF

      KOOTWIJKERBROEK - Er is geen vogelgriep aangetroffen op de zestig bedrijven in Kootwijkerbroek rondom het bedrijf waar het virus vorige week geconstateerd is. Dat meldt het ministerie van Landbouw.

      De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit heeft de afgelopen dagen metingen verricht bij de bedrijven.

      Bij de besmette pluimveehouderij in Kootwijkerbroek bleek het om de milde variant te gaan. De bijna 9000 kippen daar zijn uit voorzorg afgemaakt.

      Het vervoersverbod rondom het bedrijf wordt vanaf donderdagochtend versoepeld. Nu geldt het vervoersverbod voor pluimvee, eieren en mest voor een zone van 3 kilometer. Dat wordt één kilometer.

      Omroep Gelderland
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #7
       Re: Vogelgriep in Kootwijkerbroek - H7N7 - Milde variant

       Volgens het 2e OIE rapport dat Nederland uitbracht over de uitbraak in Kootwijkerbroek, betreft het vogelgriep van de variant "H7N7". (Link naar rapport).

       In Juli 2006 kwam ook laag pathogene H7N7 vogelgriep voor op een bedrijf in Voorthuizen, een plaats vlak bij Kootwijkerbroek.
       ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
       Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

       ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

       Comment


       • #8
        Re: Vogelgriep in Kootwijkerbroek - H7N7 - Milde variant

        Versoepeling maatregelen vogelgriep Kootwijkerbroek

        Nieuwsbericht | 19-05-2011

        De maatregelen die vorige week zijn getroffen in Kootwijkerbroek naar aanleiding van een vogelgriepuitbraak zijn versoepeld. Het virus heeft zich niet verspreid. Er zijn geen nieuwe gevallen gevonden. De driekilometerzone is ingeperkt tot een ??nkilometerzone. Het versoepelde regime is vandaag vanaf 13.00 uur ingegaan.

        Vorige week werd bij een biologisch pluimveebedrijf de milde variant van AI (Aviaire Influenza) vastgesteld. Alle dieren op dat bedrijf zijn conform de regelgeving van de Europese Unie geruimd.

        Lees meer in het persbericht op rijksoverheid.nl > persbericht 19 mei 2011.
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #9
         Re: Vogelgriep in Kootwijkerbroek - H7N7 - Milde variant

         Presentatie van het Ministerie van Economische Zaken en Landbouw (Engels):

         Low path Avian Influenza H7N7

         Kootwijkerbroek, Gelderland, The Netherlands

         .
         ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
         Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

         ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

         Comment


         • #10
          Re: Vogelgriep in Kootwijkerbroek - H7N7 - Milde variant


          Maatregelen vogelgriep ingetrokken


          maandag 6 juni 2011

          Bron: inisterie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

          Kootwijkerbroek - De maatregelen die gelden naar aanleiding van een uitbraak van vogelgriep in Kootwijkerbroek, zijn opgeheven.

          In verband met de uitbraak van laagpathogene Aviaire Influenza (vogelgriep) op een bedrijf in Kootwijkerbroek is op 12 mei 2011 een beperkingsgebied ingesteld. Binnen dit gebied zijn maatregelen genomen. Er zijn sinds 12 mei geen nieuwe besmettingen met Aviaire Influenza geconstateerd.

          Op het bedrijf waar de besmetting is geconstateerd, zijn de dieren geruimd en het bedrijf heeft een eerste ontsmetting ondergaan. De maatregelen in het beperkingsgebied moeten na de eerste ontsmetting van het besmette bedrijf minimaal 21 dagen blijven gelden. Zoals op 19 mei al werd aangegeven, is die termijn op 3 juni 2011 verstreken, en is het beperkingsgebiedsgebied op 3 juni met bijbehorende maatregelen opgeheven.

          blikopnieuws

          Het besmet verklaarde bedrijf wordt nog niet vrijgegeven. Dat gebeurt pas drie weken na de definitieve reiniging en ontsmetting van het bedrijf.
          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment

          Working...
          X