Announcement

Collapse
No announcement yet.

Meteorologi: sammenhengen mellom kuldebølgen og den nordatlantiske oscillasjonen

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Meteorologi: sammenhengen mellom kuldebølgen og den nordatlantiske oscillasjonen

  Sammenhengen mellom kuldebølgen som vi nå opplever og den nordatlantiske oscillasjonen

  Klimaforsker Erik W Kolstad ved Bjerknessenteret i Bergen forklarer sammenhengen til Stavanger Aftenblad

  Stratosfæren

  Den meteorologiske forklaringen på kulden vi opplever nå, heter «den nordatlantiske oscillasjonen (NAO)». Siden i desember har vi hatt en negativ NAO, noe som skjer når den sterke vinden som er vanlig i de høyere luftlagene, som kalles stratosfæren, bremses kraftig eller stopper opp.

  – Vi vet ikke hvorfor NAO endrer seg, sier Kolstad. Men vi vet at når vi får en negativ NAO, fører det, statistisk sett, med seg en periode på to måneder der sannsynligheten for kuldeperioder øker. Derfor tror Kolstad at vinteren vil holde seg kald i ei til to uker til, og det kan godt hende at vi får flere kuldeperioder i nærmeste framtid.

  Fortsatt oppvarming

  – Dette har ingenting med global oppvarming å gjøre. Dette er normale variasjoner, sier Kolstad og viser til historien:

  På 1950-, 1960- og til dels 1970-tallet var det vanlig med enda mer langvarige perioder med negativ NAO, som gir kulde på bakken. Så kom -80 og -90-tallet der det nesten utelukkende var værmønster med positiv NAO.

  – Den viktigste grunnen til at vi har hatt mindre snø de siste tiårene, sammenlignet med 50- og 60-åra, er at vi har hatt færre perioder med negativ NAO. Men snørike vintre vil komme tilbake, sier Kolstad.

  Mer av artikkelen her http://www.aftenbladet.no/energi/kli...e_i_vente.html

  Komplekst klimamessig fenomen

  Nordatlantisk oscillasjon (NAO) er et komplekst klimatisk fenomen som observeres nord i Atlanterhavet, og henspiller på de klimatiske variasjonene mellom Island og Azorene. Fenomenet kjennetegnes hovedsakelig av sykliske fluktuasjoner i lufttrykket og endringer i vind- og trykksystemene over Nordatlanteren.

  NAO ble oppdaget i 1920-årene av Gilbert Walker. NAO er en av de viktigste årsakene til klimatiske fluktuasjoner i Nordatlanteren, det øvrige Europa, Middelhavet og så langt øst som de nordlige delene av Sentral-Asia.

  Spesielt i perioden fra november til april forklarer NAO en god del av variabiliteten i de atmosfæriske forstyrrelsene i det nordatlantiske området, og dermed endringer i vindhastighet og vindretning, endringer i temperaturer og luftfuktighet, og intensiteten, frekvensen og retningen på stormer.

  Sørlig oscillasjon

  El Niño, eller mer korrekt El Niño – sørlig oscillasjon (ENSO) er et globalt fenomen som oppstår i havet og atmosfæren. El Niño og La Niña er store temperatursvingninger i overflatevannet i den tropiske delen av det østlige Stillehavet.

  ENSO er en sammensatt klimafluktuasjon mellom hav og atmosfære som oppstår som følge av havstrømmer og atmosfærisk sirkulasjon.

  (to siste avsnitt hentet fra no.wikipedia)

  CAPLEX

  oscillasjon, svingning, regelmessig bevegelse fram og tilbake omkring en likevektsstilling. — oscillere, svinge.
Working...
X