Announcement

Collapse
No announcement yet.

Norske sykehus melder om nedgang i antall infeksjonssykdommer i hÝst

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Norske sykehus melder om nedgang i antall infeksjonssykdommer i hÝst

  Leger tror sykdommer kan ha "forsvunnet" med svineinfluensaen

  Markant nedgang i antallet tilfeller viral gastroenteritt, RS-virus (Respiratorisk syncytialt virus) og forkjølelsesvirus

  Alle de store universitetssykehusene bekrefter at det er betydelig færre infeksjonssykdommer på sykehusene nå enn det som er vanlig på denne tiden av året.

  Normalt komme det bølger hver høst og vinter med barn som får luftveisinfeksjoner og alvorlige mageinfeksjoner.

  Omgangssyke på grunn av Norovirus eller tarminfeksjon (Viral gastroenteritt) er så vanlig på Universitetssykehuset i Stavanger at barneavdelingen til enhver tid bruker å ha minst fem barn innlagt med den hissige infeksjonen.

  Men så langt denne høsten har sykehuset nesten ikke hatt noen tilfeller.

  Fokus på hygiene

  Legene og sykepleierne mener fokuset på hygiene i forbindelse med svineinfluensaen er grunnen.

  – Barna har blitt mye flinkere å vaske seg på hendene, sier avdelingssykepleier ved barneavdelingen, Heidi Utvik til tv2nyhetene.no.

  – Vi merket nedgangen allerede tidlig i sommer. Og utover høsten har vi hatt langt færre tilfeller enn det som er vanlig, sier hun

  Sykepleieren forteller at barnehager og skoler nærmest har vært eksemplariske når det gjelder håndhygiene.

  – Håndhygiene er det mest grunnleggende når det gjelder smittefare. Det er veldig gledelig å se at hygienetiltakene har fungert så bra, sier sykepleieren.


  – Hvor blir det av infeksjonene?

  På Haukeland universitetssykehus i Bergen bekrefter overlege Erik Artur Andersen at det også her er langt færre innleggelser og det nesten ikke eksisterer andre smittsomme sykdommer for tiden.

  – Det er veldig merkelig. VI skjønner ikke hvor det har blitt av infeksjonene. Med svineinfluensaen har nesten alle de andre smittsomme sykdommene forsvunnet, sier overlegen til tv2nyhetene.no.

  Han forteller at dette gjelder omgangssyken, men også det såkalte RS-viruset, som i stor grad rammer barn med luftveisproblemer på denne tiden av året.

  Forkjølelsesvirus nesten borte

  – Forkjølelsesviruset som bruker å herje i oktober-november-månedene har vi nesten ikke sett noe til. Vi har ikke noen forklaring på det, sier Andersen.

  Uten å sitte på noen fasit, tror han at folk er blitt mer oppmerksomme på at man ikke skal smitte hverandre. Han trekker også fram folks bevisste bruk av håndhygiene.

  – Det blir jo bare spekulasjoner, men det har nok hjulpet, sier han.

  ØKT FOKUS PÅ HYGIENE: Stadig flere benytter seg av desinfiserende midler for å unngå influensa og andre smittende bakterier. Den mye omtalte svineinfluensaen har bidratt til økt fokus på håndhygiene og salget av håndvask har mangedoblet seg.

  Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, vil foreløpig ikke gå med på at trenden skyldes svineinfluensa, men bekrefter at det har vært lite av de samme sykdommene også i Oslo-området.

  – Vi har hatt få andre infeksjonssykdommene den siste tiden, men jeg vil presisere at dette varierer fra år til år. Det er for tidlig å si noe om dette er unormalt, mener Rikshospitalets informasjonsrådgiver Børge Einrem.

  «Interferon» - virusbeskyttende stoff som dannes i kroppen

  Mikrobiolog og overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Svein Arne Nordbø, sier til tv2nyhetene.no at det har vært påfallende lite mageinfeksjoner.

  – Det har vært en total dominans med svineinfluensa også her, sier han.

  Når kroppen blir infisert av et virus produseres der virusbeskyttende stoffet «Interferon». Dette stoffet beskytter mot andre virus.

  Nordbø utelukker ikke at dette kan være grunnen til at folk slipper unna andre infeksjoner.

  – Dette kan helt klart være en teori, særlig når det gjelder luftveisinfeksjoner.

  Men også Nordbø påpeker at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner.

  – RS-viruset kan komme ved forskjellige tidspunkter hvert år. Det blir bare spekulasjoner, men det kan se ut som folk har skjønt alvoret når det gjelder hygiene, avslutter overlegen.

  Flere holder seg hjemme

  Det er nok liten tvil om at flere holder seg friske ved at smittebærere i større grad holder seg hjemme enn tidligere. 23. oktober ble også egenmeldingsretten utvidet fra til tre til åtte dager både ved egen og barns sykdom.

  Kommuneoverlege i Granvin i Hordaland, Gunnar Hetland, uttalte tidligere denne måneden at man burde skygge unna folkemengder for å unngå smitte.

  Legen gikk så langt som å råde folk til heller å ta bilen istedenfor å kjøre kollektivt til jobb.

  – En person som ikke er vaksinert, bør i den grad det er mulig leve som «eremitt» for å redusere smittefaren, sa Hetland til Bergens Tidende.

  Helsemyndighetene frykter at slike soloutspill fra leger om svineinfluensaen skal skape frykt og kaos i befolkningen. De ber befolkningen prøve å leve mest mulig som normalt og forholde seg til de rådene som blir gitt via www.pandemi.no. (norske helsemyndigheters websted)

  kilde:
  http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/...n-3014166.html
Working...
X