Announcement

Collapse
No announcement yet.

Netherlands - H5 (LP?) avian flu detected in bird and animal trading centre - Drenthe province

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Netherlands - H5 (LP?) avian flu detected in bird and animal trading centre - Drenthe province

  24-12-2018 |

  In Veeningen (Drenthe) bird flu of the H5 type was found in waterfowl in a bird shop. It is most likely a low-pathogenic variant of avian influenza.

  To prevent the virus from spreading, the animals are kept in quarantine until there is no more virus excretion. In 2011, the same situation occurred at this location, even then birds were put in quarantine.

  This is done on the basis of the European regulations that provide an exception with regard to the removal of animals. In total, about 75 water birds are involved.


  Drenthe province -wikipedia

  In Veeningen (Drenthe) is bij watervogels in een vogelwinkel vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een laagpathogene variant van vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de dieren in quarantaine gehouden tot er geen virusuitscheiding meer plaatsvindt. In 2011 heeft zich op deze locatie dezelfde situatie voorgedaan, ook toen werden er vogels in quarantaine geplaatst. Dit gebeurt op basis van de Europese regelgeving die een uitzondering biedt ten aanzien van het ruimen van dieren. In totaal gaat het om circa 75 watervogels.
  “Addressing chronic disease is an issue of human rights – that must be our call to arms"
  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X